De verdeling of verrekening van het stamrecht

Blog van Sabine van Gestel

Het voordeel van een overlegscheiding is dat meerdere disciplines (2 advocaten, een financial en een coach) tegelijk aan tafel zitten, dat er snel geschakeld wordt en dat er vaak een creatief proces ontstaat. Zo moet ik aan het volgende voorbeeld uit de praktijk denken.

Saskia en Peter zijn 18 jaar getrouwd geweest. Ze hebben 2 kinderen van 11 en 14 jaar oud. Voor het huwelijk zijn zij huwelijksvoorwaarden overeengekomen met een periodiek verrekenbeding, op grond waarvan jaarlijks het inkomen dat niet is opgegaan aan de kosten huishouding moet worden verrekend. Peter heeft jaren in loondienst voor een bank gewerkt en is in 2010 voor zich zelf begonnen. Van zijn oude werkgever kreeg hij een gouden handdruk van € 400.000,- bruto mee, die hij heeft gestort in een stamrecht BV. Saskia is voor de zorg van de kinderen lang uit het arbeidsproces geweest, maar werkt sinds 2 jaar parttime en heeft een jaarsalaris van € 25.000,- bruto. Lees verder

Goed scheiden doe je zo

Wat is het geheim van een goede scheiding? Het wordt wel eens aan mij gevraagd. ‘It takes two to tango’ zeg ik dan altijd. Goed scheiden moet je samen doen. En willen. Maar als de andere partij tegenwerkt, hoe kan je het dan voor je zelf zo pijnloos mogelijk maken? Hoe zorg je ervoor dat je geen rancuneuze, bittere versie van jezelf blijft. Ik geef acht tips.

Lees verder

Ben je echt klaar voor een scheiding?

De weg naar een scheiding is vaak een lang en onzeker proces. Op het moment dat iemand tegenover mij aan tafel zit, lijkt de keuze definitief gemaakt. Maar niets is minder waar, blijkt vervolgens vaak. Twijfelen hoort er bij, zelfs als jij degene bent die het initiatief neemt. Wanneer je wilt scheiden, moet je zeker weten dat jij en je partner op alle mogelijke manieren willen ontvlechten. Dus niet alleen wettelijk, maar ook praktisch en emotioneel. Weten of jij écht toe bent aan een scheiding? Beantwoord deze vijf vragen en je weet het zeker.

Lees verder

Vertrouwelijkheid en verschoningsrecht in collaborative practice

Blog van: Priska Voskuil – van Dijk

 

Een belangrijke spelregel in collaborative practice is vertrouwelijkheid. Partijen dienen er op te kunnen vertrouwen dat als er geen vaststellingsovereenkomst tot stand komt, in een gerechtelijke procedure geen mededelingen zullen worden gedaan over hetgeen in de collaborative practice is besproken. Deze vertrouwelijkheid kan worden opgeheven als beide partijen het daarover eens zijn. Een advocaat kan zich daarnaast op zijn of haar wettelijk verschoningsrecht beroepen.

Lees verder

VVCP

Waarom een coach aan tafel?

Coachen op weg naar een WIN-WIN convenant

Hoe voorkom je dat verstarring gaat overheersen, waarbij de emoties zo hoog oplopen dat negatieve escalaties bij je (echt)scheiding gaan overheersen? Wat heb je nodig om ruimte, veiligheid en vertrouwen aan tafel te krijgen? Wat hebben jij, je (ex-)partner en het team in essentie nodig om in het proces om in een constructieve samenwerking tot goede en concrete oplossingen te komen? Met afspraken die de persoonlijke belangen, de kinder- en familiebelangen en de financieel-, zakelijke belangen optimaal dienen?

Lees verder

Voorkom dat je door een foutje je pensioen kwijtraakt

Bron: Radar Avro/Tros

Je pensioen is ingewikkelde materie. En als je er dan een keer induikt, is de informatie die je vindt ook niet altijd even makkelijk te begrijpen. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met het pensioen dat je hebt opgebouwd als je gaat scheiden? Of mag je ervan uitgaan dat je partner een nabestaandenpensioen krijgt als je overlijdt?

In Radar voorbeelden van hoe het fout kan gaan, ook al denk je dat je alles goed geregeld hebt. En waar moet je dan op letten om te voorkomen dat het fout gaat?

Lees verder

Stop ‘subsidie’ op vechtscheidingen

De VvCP sluit zich van harte aan bij de oproep van voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert om niet procederen te ‘belonen’, maar de overlegaanpak, zoals mediation en overlegscheiden. Deze oproep deed de Kinderombudsman in de Telegraaf.

Het systeem van gefinancierde rechtsbijstand is zo ingericht dat iemand nieuwe toevoegingen kan blijven aanvragen voor elkaar opvolgende procedures en advocaten per procedure betaald krijgen. Dit is een perverse prikkel die escalatie in de hand werkt, eindeloos procederen mogelijk (en lonend) maakt, in plaats van dat ‘goed gedrag’, zoals met elkaar om de tafel gaan en in overleg tot een oplossing komen beloond wordt.

Lange juridische procedures voeren ‘loont’. En de kinderen betalen de rekening. Dat moet anders! Bij overlegscheiden is bijvoorbeeld altijd (en vanaf het allereerste begin) een coach betrokken. Hiermee worden de veiligheid en belangen van kinderen optimaal bewaakt, beter dan in welke andere scheidingsmethode ook. Dàt zou gefinancierd moeten worden, in plaats van procederen lonend te maken voor advocaten én ouders!

De VvCP (vereniging van advocaten en andere professionals die zich bezig houden met overlegscheiden) is blij dat de Kinderombudsman dit onderwerp onder de aandacht brengt en juicht het toe als de regelingen zo worden aangepast dat voortaan juist de overlegaanpak, zoals mediation en overlegscheiden, kunnen rekenen op gesubsidieerde rechtsbijstand in plaats van vechtscheiden.