Ben je echt klaar voor een scheiding?

De weg naar een scheiding is vaak een lang en onzeker proces. Op het moment dat iemand tegenover mij aan tafel zit, lijkt de keuze definitief gemaakt. Maar niets is minder waar, blijkt vervolgens vaak. Twijfelen hoort er bij, zelfs als jij degene bent die het initiatief neemt. Wanneer je wilt scheiden, moet je zeker weten dat jij en je partner op alle mogelijke manieren willen ontvlechten. Dus niet alleen wettelijk, maar ook praktisch en emotioneel. Weten of jij écht toe bent aan een scheiding? Beantwoord deze vijf vragen en je weet het zeker.

Heb je nog gevoelens voor je partner?

Wanneer je wilt scheiden, betekent dat niet dat je ineens geen gevoelens meer voor je partner hebt. Er is waarschijnlijk een crisis gaande, er zijn problemen en er is een gebrek aan intimiteit en verbondenheid. Maar zijn er nog steeds gevoelens? Werk daaraan. Anders word je overvallen door emoties als de scheiding eenmaal is uitgesproken. Heb je geprobeerd diep bij jezelf te onderzoeken of je nog van hem of haar houdt? Soms heeft een huwelijk zo veel te verduren gehad dat het zwaar is beschadigd. Maar is er nog ergens iets wat op een basis van liefde lijkt? Onderzoek dat.

Hoe waren jullie echt getrouwd?

Dit lijkt misschien een rare vraag, maar het raakt wel de essentie van jullie relatie. Als je een écht huwelijk hebt, is er een ‘wij’ en een ‘ons’. Ik kom veel stellen tegen die het huwelijk zien als het samenleven van twee individuen met ieder hun eigen behoeften. Ze hebben misschien samen kinderen, maar delen hun leven niet echt. Ze denken eerder in termen als: ‘Zal ík dit doen?’ in plaats van: ‘Is het goed voor ons als ik dit doe?’ Was de echte compassie en intimiteit er dan ooit wel? Als er een echte ‘wij’ in je relatie zit, ga daar dan eerst naar op zoek. Probeer de ‘ons’ te vinden.

 Is de scheiding een dreigement?

 Een vaak gehoord dreigement tijdens echtelijke ruzies: ‘Ik ga van je scheiden’. Mijn indruk is dat dat vaak wordt gezegd uit woede of frustratie. Of om controle te krijgen over de ander of als een ‘wake up call’. Is het meer dan dat, is het een oprechte keuze omdat je geen andere uitweg ziet? Dan weet je: ‘Ik wil dit hoofdstuk sluiten omdat ik honderd procent zeker weet dat er niets meer is wat ik kan geven aan deze relatie, niets meer is wat ik kan doen.’

Is dit een oprechte en weloverwogen beslissing of is het een emotionele reactie?

Klaar zijn voor een scheiding houdt in dat je een duidelijk en weloverwogen besluit neemt waar je ook in de toekomst achter blijft staan. Dat betekent onder andere dat je je emotionele gevoelens redelijk kunt parkeren, net zoals de eventuele vijandigheid van de ander en de pijnlijke verwijten. Is woede nog steeds een belangrijke drijfveer? Vergeet niet dat de boosheid blijft, ook na de scheiding. Woede verdwijnt niet zomaar, als sneeuw voor de zon. Daar moet je aan werken.

Kun je de vervelende consequenties van de scheiding aan?

Een scheiding zorgt voor rouw. Rouw om het verlies van een droom waar je ooit in geloofde. Pijn, teleurstelling, eenzaamheid: het zijn allemaal emoties die je doormaakt in deze periode. Je hebt vrienden en familie nodig om deze periode door te komen. Zij kunnen je helpen, op emotioneel én praktisch gebied. Een zware confrontatie kan het zijn als je het verdriet van anderen ziet, bijvoorbeeld van je kinderen. Wees je er van bewust dat je klaar moet zijn voor de boosheid en het verdriet van je kinderen. Weet je zeker dat je wijzigingen in je fi nanciële situatie aan kunt en dat je sterk genoeg bent voor een onbekende, onzekere periode? Dan pas kun je afspraken gaan maken die het beste zijn voor jou, je ex en jullie eventuele kinderen. Mijn advies: spring zo nu en dan over je schaduw heen en probeer te dealen met al die heftige emoties. Ben je een redelijk mens, dan kun je redelijke afspraken maken. En neem van mij aan: dát zijn de scheidingen die het beste en het snelste verlopen.

Lonneke Timmermans
Advocaat, Scheidingsmediator, Collaborative Divorce Lawyer en Co(llaborative)-Nalatenschapsmediator

Eerder verschenen in Gooisch, editie 27, voorjaar 2019