Goed scheiden doe je zo

Wat is het geheim van een goede scheiding? Het wordt wel eens aan mij gevraagd. ‘It takes two to tango’ zeg ik dan altijd. Goed scheiden moet je samen doen. En willen. Maar als de andere partij tegenwerkt, hoe kan je het dan voor je zelf zo pijnloos mogelijk maken? Hoe zorg je ervoor dat je geen rancuneuze, bittere versie van jezelf blijft. Ik geef acht tips.

1 – Zorg voor een lifeline met een vriend of een vriendin
Sluit een verbond met een goede vriend(in) of twee die je te allen tijde mag bellen of bezoeken. Dag of nacht, door weer en wind. Huilen, schreeuwen: alles mag. Het is goed om iemand te hebben (naast je advocaat) waar je met een doos vol tissues en met een fles wijn of met chocola je hart kunt luchten. Buiten gehoorafstand van de kinderen.

2 – Bijt je tong af
Dat brengt mij direct op punt 2: praat nooit slecht over jouw ex-partner tegen de kinderen. Nooit? Nooit! Tel tot tien, bijt je tong af, maar probeer neutraal te blijven. Kinderen willen loyaal zijn, naar beide ouders. Bedenk dus een andere plek, een ander iemand, een ander tijdstip om te klagen. Je kinderen zullen je later dankbaar zijn.

3 – Het glas is halfvol
Het lijkt soms onmogelijk, maar probeer de positieve kijk op het leven niet te verliezen. Een gebroken hart is een uitdaging in alle opzichten, dus het vergt moed om door te gaan. Als je kunt focussen op de goede kanten, zal dat houvast geven.

4 – Zoek een nieuwe hobby
Een scheiding betekent ook vaak dat je opeens (meer) tijd hebt voor jezelf. Gebruik dat en zoek iets wat je altijd al wilde doen. Word lid van een sportclub, ga op yoga of neem aquarel-les: het helpt je je zinnen verzetten. En je boort direct nieuwe sociale contacten aan, dat is nooit weg.

5 – Maak een plan, stap voor stap
Je hebt het gevoel dat jouw leven een chaos is… Helemaal als de scheiding niet jouw eigen keuze was. De beste manier om chaos te overleven, is proberen structuur te (her)vinden. Probeer eerst voor elke dag te bepalen wat je wilt bereiken. Breid het, als je eraan toe bent, uit naar weekdoelen: wat wil je komende week bereiken? Pas daarna komt een plan voor de (nabije) toekomst. Rustig aan, neem de tijd. Stap voor stap.

6 – Communiceer zoals jij dat wilt
Wil je niet te pas en te onpas lastig gevallen worden door rancuneuze appjes van je ex? Wil je niet elk moment gebeld worden of -erger nog- bang zijn dat je ex-partner voor de deur staat? Of laat je jezelf af en toe gaan en gooi je er soms een appje uit waar je later spijt van hebt?

Al dat mobiele verkeer geeft veel onrust. Probeer dus afspraken te maken over de communicatie. Jouw advocaat of mediator kan hierbij helpen. Spreek af dat je één keer in de week een mail stuurt, of belt. Wat voor jou werkt om gemoedsrust te krijgen.

7 – Zoek deskundige hulp
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: zoek deskundige hulp! Ga naar een gespecialiseerde familierechtadvocaat. Kies voor mediation onder begeleiding van een ervaren advocaat scheidingsmediator. Of opteer voor een overlegscheiding. Hoe beter je bent geïnformeerd over de juridische, financiële en fiscale gevolgen, hoe beter je beslissingen kunt maken. Je moet weten wat jouw rechten en plichten zijn en hoe jouw financiën er in de toekomst uitzien. Hoe sneller je een idee hebt hoe de toekomst eruit gaat zien, hoe meer grip jij erop hebt.

8 – Leven en laten leven, vergeet en vergeef
Accepteer het eigen aandeel in de scheiding, daar ligt een sleutel. Een scheiding betekent verandering. Je verliest dingen, soms zelfs de eigen identiteit, of een deel daarvan. Kijk naar de kleine dingen, die kleine zonnestraaltjes die er ook zijn. Focus op de positieve dingen, al zijn deze soms niet waarneembaar. Vergeet niet dat het leven te kort is om te blijven hangen in het negatieve… Vergeet en vergeef en ga verder, stap voor stap en blik ook terug op de mooie jaren.